Câți ucraineni au revenit în țara lor de la începutul invaziei ruse. Primarul Kievului le recomandă să ocolească orașul

de: Cătălina Burghelea
20 04. 2022

Din prima zi a războiului declanșat de Rusia (24 februarie), ucrainenii au fugit în număr mare din țara lor. Și-au lăsat agoniseala de-o viață, în căutarea unui adăpost în vestul Europei sau în jurul Ucrainei. Imaginile cu acele cozi kilometrice de mașini care ieșeau din capitala Kiev au făcut înconjurul lumii. Acum, mulți se întorc la casele lor.

Câți ucraineni s-au întors în țara lor și câți au fugit

În total, 1,1 milioane de ucraineni au revenit în ţara lor de la începutul invaziei armatei ruse, a anunţat, miercuri, 20 aprilie, purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de pază a frontierei, Andrii Demcenko.

De la această dată (24 februarie), 1,1 milioane dintre concetăţenii noştri s-au întors în Ucraina, a dezvăluit Demcenko în timpul unei conferinţe de presă.

Oficialul a adăugat că frontierele Ucrainei au fost traversate de aproape cinci milioane de persoane în cele două sensuri. Cu toate acestea, potrivit ONU, a fost depăşit pragul de cinci milioane de refugiați. Experții spun că Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiaţi atât de mare de la Al Doilea Război Mondial.

Agenția ONU spune că peste 5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina

Din datele publicate de agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), 5.034.439 de ucraineni au părăsit țara din cauza războiului, lansat de Rusia în dimineața zilei de 24 februarie. Organizația Națiunilor Unite a evidențiat că 90% dintre cei care au fugit sunt femei și copii, deoarece autoritățile de la Kiev nu au permis bărbaților să părăsească țara.

Ce țări europene au ales ucrainenii

Polonia a primit aproximativ 2,8 milioane de refugiați, fiind principala destinație pentru cei care trec granița. Un alt stat membru al UE, România, a înregistrat al doilea cel mai mare aflux de refugiați ucraineni, peste 757.000. În ambele cazuri, unii au călătorit mai departe către alte destinații.

Un alt vecin al Ucrainei, Ungaria, a primit până acum aproximativ 471.000 de refugiați ucraineni. Moldova, una dintre cele mai sărace țări europene, a înregistrat un aflux de peste 426.000 de ucraineni începând cu 24 februarie. Iar Slovacia, care împarte o graniță de mai puțin de 100 de kilometri cu Ucraina, a găzduit aproximativ 342.000 de refugiați, în timp ce un număr mult mai mic de ucraineni – sub 24.000 – au trecut granița în Belarus, principalul aliat al Rusiei.

Recomandare pentru cei care vor să revină în capitala Kiev

Întoarcerea ucrainenilor în ţara lor natală este vizibilă, astfel că primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut celor care au fost evacuaţi din capitală (până la jumătate dintre cei 2,8 milioane de locuitori ai capitalei) să nu se revină deocamdată. Totuși, presa locală estimează că sunt circa 50.000 de persoane se întorc zilnic în metropola ucraineană.

Înainte de războiul lui Vladimir Putin, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de oameni, fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est, unde separatiștii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.